NFS server interview questions and answers

In this article, you will learn about NFS server interview questions and answers.

If you want to learn about installation and configuration of the NFS server. So, you can visit How to set up the NFS server on CentOS/RHEL 7.

Q1: What is NFS?

Ans: NFS stands for Network File System. It is a distributed filesystem protocol. And it is a filesystem to share the data over a network. Also, you can share other network resources like printers and storage devices. So, you can say that NFS is a way to share the files and other resources remotely.

Q2: What is the use of the NFS?

Ans: You can find some uses of NFS, which are listed below.

  • You can use NFS to share files remotely.
  • The data will be store on the central server. So, many users can access it over the network.
  • No need to have any removable media. Because you are managing it centrally.

Q3: What is the use of the nfsstat command?

Ans: You can use the nfsstat command to get the statistics of the NFS server and NFS client.

Q4: What is the difference between NFS and Samba?

Ans: The main difference between NFS and Samba server is that NFS works between Linux to Linux machine while Samba works between Linux to Linux and also Linux to Windows.

Q4: Can I update the export permissions of NFS without remount the clients?

Ans: Yes, you can edit the /etc/exports and change the settings. So, after changing the settings only run the command exportfs -r. That’s it.

Q5: How can you check the portmap service is running or not?

Ans: If you want to check the portmap service is running or not. So, you can use the command rpcinfo -p.

Q6: How can you check all the NFS version information?

Ans: You can check all the NFS version information, and it will be in detail. So you can use the command as mentioned below.

nfsstat -o all -234

Q7: Tell me the default port of the NFS server?

Ans: The default port of the NFS server is 2049 TCP.

Q8: How to check iostat of NFS mount points?

Ans: So, if you want to check the iostat of the NFS mount then you can use the below command.

nfsiostat <interval> <count> <mount_point>

For example, if the mount point is /mnt/nfsshare, and you want to check with an interval of 5 seconds and 2 counts, the command will be as below.

nfsiostat 5 2 /mnt/nfsshare

As a result, you can see on screen as below.

The output of the nfsiostat command. nfs interview questions answers
The output of the nfsiostat command.

Q9: How to list available NFS share on local machine & remote machine?

Ans: So, if you want to list the available NFS share then you can use the below command.

showmount -e localhost

But, here, replace the localhost with your machine hostname or IP address.

Q10: What are configuration files of the NFS server?

Ans: The main configuration file which manages the NFS server settings for a remote host is /etc/exports.

But, if you want to fix the ports settings like RQUOTAD_PORT, MOUNTD_PORT, LOCKD_TCPPORT, LOCKD_UDPPORT, and STATD_PORT then you can find this file in /etc/sysconfig/nfs.

Conclusion

In this tutorial, you learned about NFS server interview questions and answers. So, I hope you understand, but if you have any questions, you can ask in the comment section.

Also, you can read about

13 Comments

  1. I want to to thank you for this wonderful read!! I absolutely loved every bit of it.

  2. Francine Ezri Masterson
    Francine Ezri Masterson

    Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over.

  3. Lam Mellisent Dwight
    Lam Mellisent Dwight

    You made certain fine points there. I did a search on the matter and found the majority of people will consent to your blog.

  4. Candy Tiler Michey
    Candy Tiler Michey

    Wow, this article is fastidious, my younger sister is analyzing such things, thus I am going to inform her.

  5. Jeannie Roldan Irena
    Jeannie Roldan Irena

    If someone needs to be updated with the latest technologies after that he must pay a quick visit to this web page and be up to date daily.

  6. Marylee Carver Noguchi
    Marylee Carver Noguchi

    Pretty! This was an extremely wonderful post. Thank you for providing this information.

  7. Wanda Laurent Heriberto
    Wanda Laurent Heriberto

    Howdy very nice web site!! Man .. Excellent .. Wonderful ..

  8. Rachel Huey Monie
    Rachel Huey Monie

    A great way to do this is by having every game you play recorded.

  9. Edita Stanley Chuipek
    Edita Stanley Chuipek

    The real secret to success is earning a passive income.

  10. Neda Eberto Sandi
    Neda Eberto Sandi

    Your way of telling the whole thing in this post is really good, every one can easily know it, Thanks a lot.

  11. Deirdre Derick Kurys
    Deirdre Derick Kurys

    Great site! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also.

  12. Joya Yorgos Zeiger
    Joya Yorgos Zeiger

    At this time I am going away to do my breakfast, later than having my breakfast coming yet again to read further news.

  13. limited but very useful. thanks

Leave a Reply